Nieuws

Minister Paul biedt extra afnameweek voor digitale doorstroomtoets

Demissionair minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) biedt scholen een extra week om digitaal de doorstroomtoets af te nemen. Zo kunnen scholen de doorstroomtoets afnemen in de week van 29 januari, voordat hun carnavalsactiviteiten beginnen. De papieren doorstroomtoets moet nog steeds binnen de oorspronkelijk vastgestelde dagen worden afgenomen. 

De demissionair minister schrijft dat ‘door scholen de ruimte te geven een week eerder dan gepland de digitale toets af te nemen, hoeft er voor scholen en leerlingen die géén carnaval vieren niets te veranderen. Voor scholen in het zuiden betekent het eerder afnemen van de doorstroomtoets wel dat ze leerlingen ook eerder hun voorlopig schooladvies moeten geven’.

Voor de papieren toetsen geldt dat deze altijd door alle leerlingen tegelijk moeten worden gemaakt, om te voorkomen dat vragen en antwoorden uitlekken. Het is volgens het ministerie te kort dag om ook de data voor deze toets (6 en 7 februari) naar voren te halen. 

Duidelijkheid voor langere termijn

Eerder pleitten de AVS en de PO-Raad voor het toevoegen van de extra week. Zo kunnen alle scholen goede voorwaarden creëren voor leerlingen bij de afname van de doorstroomtoets, ook als er op school carnaval/vastelaovend wordt gevierd. Wij zijn dan ook blij met het besluit van de minister. Het is wel belangrijk dat de minister bepaalt hoe er na dit jaar wordt omgegaan met de afnameweken als de doorstroomtoets samenvalt met periodes als carnaval of de ramadan. 

Kinderen en juf in klaslokaal