Nieuws

Aanvullende bekostiging nieuwkomers in PO per 1 juli vanaf eerste schooldag

Vanaf 1 juli 2024 krijgen basisscholen aanvullende bekostiging voor nieuwkomers vanaf de eerste schooldag van kinderen in plaats van de eerste dag dat zij in Nederland aankomen. Daarnaast komt er een tijdelijke regeling aanvullende bekostiging voor scholen met de kleine scholentoeslag als zij nieuwkomerskinderen opvangen. 

Demissionair ministers Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) hebben de maatregelen bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. 

Op dit moment is er voor basisscholen een jaar aanvullende bekostiging vanaf de datum dat kinderen in Nederland aankomen. Maar door de druk op de opvang en het nieuwkomersonderwijs duurt het soms lang voordat kinderen naar school kunnen. Een deel van de aanvullende bekostiging gaat daardoor verloren. Met de nieuwe rekendatum krijgen scholen het hele eerste jaar dat kinderen op school zitten aanvullende bekostiging. 

Kleine scholentoeslag

De demissionair ministers maken ook een tijdelijke regeling aanvullende bekostiging met een tegemoetkoming voor scholen die minder bekostiging ontvangen via de kleine scholentoeslag door het opvangen van nieuwkomers. Nu gaat de kleine scholentoeslag namelijk omlaag als er meer leerlingen zijn ingeschreven, ook als het gaat om nieuwkomers.  

Het is niet mogelijk om op korte termijn de kleine scholentoeslag structureel aan te passen. Daarom kiezen de ministers nu voor een tijdelijke regeling. Zij nemen de roep van de Tweede Kamer en de sector voor een structurele oplossing mee in de bredere verkenning naar de verbetering van de kleine scholentoeslag. 

PO-Raad en LOWAN: aanpassing in bekostiging hard nodig

De PO-Raad en LOWAN pleiten al langer voor deze aanpassingen in de bekostiging. PO-Raadvoorzitter Freddy Weima: “We zien in de praktijk dat scholen het volledige jaar extra middelen hard nodig hebben om kinderen goed Nederlands te leren en kennis te laten maken met Nederland. Ook kan het niet zo zijn dat kleine scholen gekort worden op hun toeslag als zij nieuwkomerskinderen lesgeven. Gelukkig zien zowel de Tweede Kamer als het kabinet de noodzaak hiervan in en worden de regels voor het primair onderwijs op korte termijn aangepast.” 

Oefenen met letters

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten