Nieuws

AD en Trouw: 'Scholen met handen in 't haar over asielkinderen'

Het plaatsen van 12.000 leerplichtige asielkinderen zorgt voor financiële hoofdbrekens bij scholen. En het ministerie weet nog steeds niet of alle asielkinderen inmiddels wel op school zitten. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag naar aanleiding van mailverkeer tussen onderwijsondersteuner Lowan, onderwijsinstellingen en een medewerker van het ministerie van Onderwijs. 

Het COA en de PO-Raad constateren dat er soms twijfels zijn of de scholen de extra aanwas financieel wel trekken. Asielleerlingen beheersen het Nederlands niet en kampen soms met trauma's, ze hebben extra aandacht, leraren en lesmateriaal nodig. Via een nieuwe 'maatwerk'-regeling kunnen scholen ook gedurende het schooljaar om meer geld vragen, tot 9000 euro extra per leerling in het eerste schooljaar. Zo'n 400 scholen vroegen dit schooljaar al om extra geld voor nieuwkomers. Vrijwel dagelijks komen bij het ministerie nieuwe vragen van scholen over de financiering binnen.

Uit de documenten die het AD heeft opgevraagd blijkt wederzijdse ergernis over het uitblijven van onduidelijkheid over het totaal aantal asielzoekerskinderen en het benodigde aantal leerkrachten. Staatsecretaris Dekker heeft de Tweede Kamer beloofd vóór 1 april te kunnen vertellen of alle asielzoekerskinderen naar school gaan. 

Ook dagblad Trouw gaat op vrijdag 26 februari in op de ontbrekende gegevens over het aantal vluchtelingenkinderen dat wel en niet naar school gaat. ,,Wat we wel weten, is dat scholen snoeihard werken om te voorkomen dat deze kinderen buiten de boot vallen'', laat de PO-Raad weten in de krant. 

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten