Nieuws

PO-Raad: verspreiding vluchtelingenkinderen moet minder lomp 

De PO-Raad vindt het niet te verteren dat er deze dagen wordt gezeuld met dertig leerlingen van de nieuwkomersschool in het Limburgse Schinnen. De gezinnen van de kinderen kregen woensdag 28 september te horen dat ze de volgende dag naar het tijdelijke opvang-cruiseschip in Velsen zouden verkassen. Daar blijkt vandaag geen capaciteit om ze op te vangen, zodat de kinderen met hun familie nu pendelen tussen Noord-Holland en Limburg.  

"De boodschap van de PO-Raad is al sinds jaar en dag dezelfde: kinderen die gevlucht zijn voor een crisissituatie hebben recht op onderwijs en verdienen een plek waar ze dat in relatieve rust kunnen volgen”, zegt voorzitter Freddy Weima. “We snappen best dat er een crisis gaande is en dat het COA mensen verspreidt over het land. Maar het moet minder lomp: leerlingen die vaak al getraumatiseerd zijn, moeten de tijd krijgen om afscheid te nemen van de mensen die ze opvangen op hun nieuwkomersschool en zich rustig kunnen voorbereiden op de verhuizing die komen gaat.” 

In plaats daarvan is gekozen voor haastige spoed: 100 vluchtelingen die waren ondergebracht in Schinnen zijn binnen een dag op de bus gezet naar het veelbesproken cruiseschip in Velsen. De nieuwkomersschool in Schinnen kreeg er via-via lucht van. Vandaag telde de instelling nog 1 leerling. 

De actie bleek ook nog eens zinloos: in Velsen kan men de toestroom van de nieuwkomers niet aan en dus is besloten de groep maar weer terug te sturen. Naar verwachting wordt komende maandag een nieuwe poging gewaagd.  

Weima: “We weten dat overplaatsen in het algemeen al zeer schadelijk of zelfs traumatisch kan zijn voor deze kinderen. Dat dit nu van de ene op andere dag gebeurt, zonder dat de kinderen hierop voorbereid zijn, baart ons grote zorgen. Dat ze ook nog eens niet terechtkunnen, maakt de situatie des te schrijnender. Deze kinderen zitten door drieste verplaatsingen dagen in onzekerheid.” 

Verwacht wordt dat er de komende tijd veel herplaatsingen zullen zijn. De PO-Raad heeft het COA in een brief verzocht zorgvuldiger te werk te gaan. “Wacht bijvoorbeeld met het overplaatsen van de kinderen tot de vakantie, zoals normaal gesproken ook het uitgangspunt is. En zorg er in ieder geval voor dat de kinderen op tijd weten van hun overplaatsing, zodat zij in alle rust afscheid kunnen nemen van hun klas, leraren en andere professionals die werkzaam zij bij het azc. Maar voor alles moet duidelijk zijn dat kinderen die worden verplaatst naar een andere plek er zeker van zijn dat de opvang in kannen en kruiken is. Want dit gezeul kan echt niet.”  

Kinderen oefenen met letters

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten