Nieuws

NOS: ‘Op de valreep genoeg leraren voor start schooljaar’

Met kunst- en vliegwerk is het de meeste scholen gelukt om voldoende leraren te vinden voor elke klas. Dat concludeert de NOS na een rondgang langs basisscholen in Midden-Nederland, de regio die vandaag aan het nieuwe schooljaar is begonnen. De PO-Raad houdt haar hart vast bij de eerstvolgende griepgolf.

Vlak voor de vakantie stonden veel scholen voor een grote uitdaging: de formatie van het nieuwe schooljaar. Naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar in Midden-Nederland heeft de NOS onderzocht in hoeverre het de scholen in deze regio is gelukt om genoeg leraren te vinden voor elke klas. Uit de rondgang blijkt dat de meeste scholen hier ternauwernood in zijn geslaagd. ,,Maar dat was een helse klus. Ik maak me grote zorgen als er meerdere leraren ziek worden.’’, legt schoolleider Karin van den Hoven van basisschool De Marke in Amersfoort uit.

De PO-Raad deelt deze zorgen. ,,Heel veel scholen zitten met dit probleem. Het beeld was dat dit probleem alleen in de Randstad leeft, maar dat is al lang niet meer zo. Ook in bijvoorbeeld Noord-Holland, Gelderland en Friesland is het een groot probleem. En het wordt alleen maar groter.'' Dat stelt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, in het NOS Journaal (vanaf minuut 01:50). ,,Het gevolg hiervan is dat leraren hetzelfde werk moeten blijven doen, maar dan met minder collega's. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs en dus ten koste van kinderen'', aldus Den Besten.

De PO-Raad houdt haar hart vast bij de eerste griepgolf. Iedereen die voor de klas kan en wil staan, staat nu al voor de klas. De rek is eruit. Als leraren ziek worden dan zal het heel moeilijk worden om een vervanger te vinden. 

Het primair onderwijs stevent af op grote kwantitatieve en kwalitatieve tekorten aan leraren. In 2020 wordt er een tekort van ruim 4.000 leraren verwacht. Dit aantal loopt op naar 10.000 in 2025. In het Dossier Lerarentekort houdt de PO-Raad alle ontwikkelingen rondom dit thema bij.

UPDATE: AD: 'Akkoord over lerarensalarissen in de maak'

Eén van de voornaamste maatregelen om het lerarentekort tegen te gaan is een salarisverhoging voor leraren in het primair onderwijs. De PO-Raad en de andere partijen van het PO-front maken zich hier daarom al geruime tijd hard voor. Het Algemeen Dagblad meldt op 22 augustus dat VVD, de partij die eerder niets van een salarisverhoging wilde weten, nu bereid is om een deal over extra geld voor lerarensalarissen te sluiten met de formatiepartijen. 

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten