Nieuws

Internationale Vrouwendag: 'Als het een beetje schuurt, zit het juist goed'

,,Doe vooral een beetje moeilijk als vrouw’’, besloot Esther Mollema haar verhaal, tijdens de bijeenkomst op Internationale Vrouwendag. ,,Een competente indruk maak je niet als je te aardig overkomt, maar juist als je kritisch bent. Nederland heeft meer heldinnen nodig: vrouwen die de boel een beetje opschudden.’’ Tijdens de bijeenkomst gingen schoolbestuurders en medewerkers uit het primair en voortgezet onderwijs samen met ABN AMRO, waar het event gehost werd, in gesprek over inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer.

Vier inspirerende uitspraken die tijdens het evenement werden gedaan…

,,Geef mensen het gevoel dat ze erbij horen, zonder dat ze zich aan moeten passen en continu moeten schipperen’’, Edson Hato, Directeur Leiderschap, Talentontwikkeling, Opvolgingsplanning bij ABN AMRO.

In het Engels noemen we dat zo mooi fitting in en belonging. Als je medewerkers het gevoel geeft dat ze erbij horen en dat je ze accepteert in alles wat ze meenemen en wie ze zijn, helpt dat bij het creeren van een inclusieve en diverse werkvloer. Ook vrouwelijke en biculturele medewerkers hebben dan het gevoel hebben dat ze er écht bij horen.

,,Als het een beetje schuurt in teams, zit het juist goed’’, Esther Mollema, Direction High Performance Organization Center Professional Boards Forum.

Volgens Esther Mollema zijn diverse teams slimmer en creatiever, meer betrokken en ze werken beter samen. Ook is er een lager verloop van personeel binnen deze teams. Toch hebben mensen die werken in homogene teams meer zelfvertrouwen en voelen zich effectiever, terwijl dit niet zo is. Je levert je beste werk wanneer je licht oncomfortabel bent en het een beetje schuurt. Doordat je van mensen leert die anders zijn en discussie je op nieuwe ideeën brengt.

,,Meer diversiteit en inclusiviteit in je organisatie? Werk dan aan een cultuur van bespreekbaarheid’’, Berna Toprak, ambassadeur van Women Inc.

Toen een project bij Women Inc. succesvol was, organiseerde een collega van Berna een feestelijk ontbijtje om dat te vieren. Berna was op dat moment aan het vasten wegens de Ramadan, en de collega checkte bij haar of het ontbijtje daarom wel een goed idee was. Berna gaf aan het prima te vinden, maar toch cancelde de collega het feestelijke ontbijt. Met goede bedoelingen, maar Berna voelde zich hier toch ongemakkelijk bij. Probeer dit soort issues binnen je organisatie bespreekbaar te maken én heel belangrijk: luister echt naar elkaar.

,,Ik ga kijken naar hoe we de inzichten van vandaag kunnen vertalen naar de praktijk van het onderwijs.’’, Rinda den Besten, voorzitter PO-Raad.

Wist je bijvoorbeeld dat jongens vaker de beurt krijgen als ze hun vinger opsteken in de klas? Samen met leden en de VO-raad wil Den Besten onderzoeken hoe we als sectororganisatie ons steentje kunnen bijdragen aan gelijkheid en inclusiviteit binnen het onderwijs.

Internationale Vrouwendag 2019: #HELDIN
De PO-Raad organiseerde samen met de VO-raad een inspirerende bijeenkomst op Internationale Vrouwendag. Meer weten over het programma? Bekijk dan de website van het evenement.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten