Nieuws

Hieronder staan alle nieuwsitems.

  • Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft in Brussel de druk opgevoerd om de btw voor digitale boeken te verlagen naar 6 procent. Daarmee komt ook een verlaging van de btw op digitale leermiddelen een stapje dichterbij.

  • Als verkenner Edith Schippers potentiële coalitiepartijen bij elkaar heeft gebracht, volgt het onderhandelen en uitruilen van plannen. Wat ligt er voor het primair onderwijs sowieso op de onderhandeltafel? In deel 2 van deze serie: een vermindering van het aantal uren dat een leraar lesgeeft.

  • Ondanks de aantrekkende economie blijft het aantal arme kinderen hoog: zo’n 8 à 12 procent, schrijft de Sociaal Economische Raad vandaag. Ouders hebben soms moeite de vrijwillige ouderbijdrage te betalen, waardoor hun kind niet aan alle activiteiten mee kan doen. De PO-Raad vindt dat een ouderbijdrage überhaupt niet nodig zou moeten zijn. De oplossing? Een fatsoenlijke basisbekostiging door de overheid.

  • Ieder kind in aanraking brengen met muziekonderwijs, omdat dit niet alleen leuk is maar ook goed is voor de ontwikkeling van hun brein en bijdraagt aan betere schoolprestaties. Die doelstelling stond centraal op het symposium Morgen méér muziek in de klas, dat woensdag plaatsvond. Radio 1 sprak hierover met Anko van Hoepen, vicevoorzitter van de PO-Raad en betrokken bij de stichting Méér muziek in de klas. 

  • Bouwstenen, landelijk platform voor maatschappelijk vastgoed, gaat vanaf nu ook regionaal aan de slag. De PO-Raad, VO-Raad en de VNG ondersteunen dit initiatief.

  • Op de vernieuwde website vensters.nl staat alle informatie rond de producten van Vensters op een rij. Nieuws en achtergronden over bijvoorbeeld de eindtoets, de schoolgids of sociale veiligheid en wat dit betekent voor uw profiel op Scholen op de kaart.

  • Scholen die een Gezonde School willen worden, kunnen hiervoor t/m 5 mei aanstaande weer ondersteuning aanvragen. Het ondersteuningsaanbod bestaat uit een geldbedrag van 3000 euro per school.

  • Als verkenner Edith Schippers potentiële coalitiepartijen bij elkaar heeft gebracht, volgt het onderhandelen en uitruilen van plannen. Wat ligt er voor het primair onderwijs sowieso op de onderhandeltafel? In deel 1 van deze serie: kleinere klassen.

  • Basisscholen in Caribisch Nederland hebben de afgelopen jaren intensief aan de verbetering van hun onderwijs gewerkt. Het resultaat hiervan is dat zij nu allemaal de basiskwaliteit hebben bereikt. Dat stelt de Inspectie van het Onderwijs vast in haar rapport ‘De ontwikkeling van het onderwijs in Caribisch Nederland 2014-2016’.

  • Maak op je school een meerjarenplan voor nieuwkomersleerlingen. Gebruik de moedertaal van een leerling als opstapje voor het leren van Nederlands én andere vakken. Dat zijn twee belangrijke aanbevelingen uit de handreiking ‘Ruimte voor nieuwe talenten’ die de PO-Raad vandaag presenteert. Openbare Basisschool Overvecht neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Later deze week volgen alle andere basisscholen en besturen.

Pagina's